Alkuun

Kotona pärjää yksinkin, kun muisti pelaa

Apua saa, kun osaa pyytää, korostaa 91-vuotias Eevi Rönnemaa. Liikuntakyvystä on syytä pitää huolta, se tuo turvallisuutta.

 

 

Eevi Rönnemaa nostaa kukkakuvioitua kahvikuppia ja katsoo ylimmästä kerroksesta avautuvaa tamperelaista syysmaisemaa. Syksyn myötä myös jääkiekkoliiga on käynnistynyt ja Hakametsän halli on aivan nurkan takana.

 

Lehdestä Rönnemaa seuraa Ilveksen ja Tapparan edesottamuksia. Virkeä 91-vuotias tunnustautuu myös Tero Pitkämäen ihailijaksi. Televisiosta tulee seurattua keihäänheiton lisäksi muutakin yleisurheilua. Siihen Rönnemaalla on aikaa, koska liikkuminen on iän myötä vaikeutunut ja kotona tulee vietettyä suurin osa ajasta. Lapsia hänellä ei ole, ja lähitalojen ikätoveritkin ovat käyneet vähiin. Niinpä Eevi Rönnemaa on tottunut pärjäämään itse.

 

Hän laittaa ruokaa ja pesee pyykkinsä. Siivooja käy pari kertaa kuussa auttamassa, koska ihan kaikkialle ei itse ylety pölyjä pyyhkimään. Rollaattorin ja kunnan tarjoamien kuljetuspalveluiden avulla pääsee kerran viikossa kauppaan ja muille asioille, kuten 13 vuotta sitten edesmenneen aviomiehen hautaa siistimään.

 

 

Turvaranneke auttaa

 

Pyörällä Eevi Rönnemaa liikkui aina 86-vuotiaaksi asti, kunnes kaatui ja mursi lonkkansa. Toisen kerran hän kaatui kotonaan puolitoista vuotta sitten ja löi kasvonsa lattiaan.

 

- Nenähän siinä murtui ja jäi murtumakohdasta vähän paksuksi mutta se ei taida näin vanhassa naamassa enää haitata, hän nauraa.

 

Sen verran kokemus kuitenkin opetti, että Rönnemaa hankki itselleen turvarannekkeen. Turvarannekkeen hälytysnappia painamalla saa yhteyden palveluntarjoajan hälytyskeskukseen, josta apua on saatavilla 24 tuntia vuorokaudessa.

 

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK on julkaissut juuri ikäihmisille tarkoitetun Kodin turvallisuuden tarkistuslistan. Sen lukeminen pysäyttää Eevi Rönnemaankin miettimään asuntonsa turvallisuutta.

 

- Muuten näitä asioita ei välttämättä tulisi ajatelleeksi.

 

Listan mukaan Rönnemaan asunnossa on perusasiat kunnossa. Silti pieniä parannuksiakin löytyy. Palovaroittimen paristonvaihto on ongelma, joten Rönnemaalle asennetaan erillinen paristokotelo seinään.

 

Silloin hänen ei tarvitse enää kiipeillä paristoa vaihtaakseen. Liedessä voisi myös olla sellainen turvalaite, joka tarvittaessa sammuttaisi levyn, jos ruoka siihen unohtuu.

 

 

Kunnan palvelut toimivat

 

Kotona asumista Eevi Rönnemaa pitää edelleen turvallisena. Muutama turvallisuusvinkkikin hänellä on.

 

- Liikuntakyvystä on hyvä pitää huolta. Moni tuttava on kaatunut eikä sieltä lattialta ylös ole päästy.

 

Pirteälle 91-vuotiaalle koti on paras paikka asua, kunhan muisti pelaa. Muistisairaudet ja yksinasuminen ovat kuitenkin Rönnemaan mielestä vaarallinen yhdistelmä.

 

- Siinä ei riitä, että käydään pari kertaa päivässä katsomassa, miten vanhus pärjää, vaan silloin olisi syytä muuttaa vanhainkotiin, hän sanoo painokkaasti.

 

Kunnan tarjoamiin palveluihin Eevi Rönnemaa on ollut tyytyväinen.

- Apua saa, kun osaa pyytää. Minulla on kuitenkin sellainen tunne, että pärjään, täräyttää 91-vuotias Pitkämäki-fani

 

21.11-1.12.2015 vietetään paloturvallisuusviikkoa.

 

Paloturvallisuuteen painottuva kodin turvallisuuden tarkistuslista on ilmaiseksi saatavissa. Tarkistuslista on suunnattu kotona asuville ikäihmisille, heidän omaisilleen ja kotikäyntejä tekeville tahoille. Katso lista tästä.

 

Tutustu myös toiseen yleisempään tapaturmien ehkäisyyn suunniteltuun tarkistuslistaan.