Alkuun
13.5.2015
Veera Jussila

Kirjoittaminen on ollut yhtä kohinaaMatti Rauhaniemi on palkittu taiteilija, joka on tunnetuin rautalanka-aforismeistaan. Nyt Rauhaniemi yhdistää tekstitaiteeseen toisen intohimonsa: musiikin.

 


Taiteilija Matti Rauhaniemi ajattelee työkseen. Hän suhtautuukin aforismiensa syntyyn ilman mystiikkaa.

Otetaan vaikka seuraava mietelmä:

Aurinkoa et voi omistaa, se on kaikkien maallisten yhteistä omaisuutta, päivä eläimien ja ihmisten.


– Se tuli vain työpöydän ääressä mieleen, Rauhaniemi sanoo.

Taiteilija ottaa vieraan vastaan Lyhty ry:n Tekstiilityöpaja Luovillassa Helsingin Alppilassa. Rauhaniemellä on kehitysvammaisten työpajalla oma työpiste.
 Rauhaniemi, 61, on tunnustettu tekijä. Hän on saanut työhönsä apurahaa muun muassa Suomen Kulttuurirahastolta. Kehitysvammaisten taidekeskus Kettuki nimitti hänet vuoden taiteilijaksi vuonna 2010.

Tunnetuin Rauhaniemi on rautalangasta muotoilemistaan aforismeista. Vaikka seuraavista:

Uusi päivä vuorollaan tulee.
Joskus voi sanoa ei maistu nyt.
Et voi mennä rajan taa ilman passia.


Työpajalla näkyy t-paitoja, joissa lukee Ole oma itsesi, ole monsteri, ole optimisti. Se on Rauhaniemen aforismeista suorastaan klassikko. Idean Rauhaniemi kertoo saaneensa vanhemmasta, joka kehotti lastaan olemaan reipas – kuin monsteri.

Rauhaniemi näyttää kämmeniään, joissa on punaista ihottumaa. Nyt hän antaa käsille hetkeksi lepoa ja tekee metallitöiden sijaan paperitaidetta.  Rauhaniemi esittelee koria ja rannerengasta, jotka tehty teipillä päällystetystä valkoisesta paperista ja punottu pärekoritekniikalla. Hän myös maalaa, piirtää ja punoo nahkasta käsitöitä – noin muun muassa. Hiljattain Rauhaniemi on kokeillut nunohuovutusta eli villan ja tekstiilin yhdistämistä huovuttamalla.Helsinkiläinen Rauhaniemi innostui kuvataiteista jo silloin, kun kävi Mäkelän kansakoulua Vallilassa.

– Kotona minulla oli piirustusvihko, ja koulun piirustustunneilta sain myös set-uppia.

Jo pienenä Rauhaniemi kiinnostui kirjainten ja numeroiden muodosta. Koulukaveri opetti hänet piirtämään oravan numerosta 6, jossa näkyi jo valmiiksi selän ja jalan kaari.

Koulun jälkeen Rauhaniemi kokeili hetken kultasepän koulutusta, mutta siirtyi sitten työpajatyöskentelyyn. Luovillassa hän on työskennellyt jo toistakymmentä vuotta.

Myös vanhemmat kannustivat aina luovaan työhön.

– Äitikin on melko varmasti tyytyväinen tähän paikkaan, vaikka hän onkin jo poissa. Hän näkee taivaasta, missä olen.

 Aforismit saivat Rauhaniemen mukaan alkunsa 2000-luvun alulla tummakantisesta kirjasta. Hänellä oli tapana kirjoittaa siihen ajatuksia, kun keskittyminen työpajan työhön alkoi herpaantua.

Työpajan seinällä on katonrajaan yltävä, rautalangasta taivutettu tekstiteos, jossa on kymmeniä rivejä.  Oli ennen Onnimanni, Onnimannilla matikka...

Tähän työhön Rauhaniemi käytti viisi kuukautta. Työ metallilangan parissa voi olla rankkaa niskalle ja hartioille, jos ei muista pitää taukoja. Rauhaniemi tekeekin päivittäin kävelylenkin ennen lounasta, jotta lihasten vetreys säilyy.

– Se on innostuksesta kiinni, hän kuittaa teostensa työläydestä.

Erityisen ylpeä Rauhaniemi on oivalluksestaan työssä Raudan patinaa on ruoste. Se on kaksirivinen taivutettu aforismi, ruostunut tietenkin.Ammattimaiselta ajattelijalta sopii kysyä vaikeita. Mikä on taiteen tarkoitus?

– Siinä näyttää, mihin pystyy. Toiseksi taiteessa on yksityinen idea, taiteilijan oivallus ja näkemys.

Katsojalle taide paljastaa taiteilijan oikean persoonan, Rauhaniemi sanoo. Hän uskoo niin ainakin omista töistään, joita on ollut esillä näyttelyissä Islantia ja Itävaltaa myöten.

Erilaisina palkintoina ja tunnustuksina Rauhaniemi on saanut muun muassa kanteleen ja kellopelin. Hän on iloinen, että tuomaristot ja työkaverit tietävät, millainen hän ”todellisuudessa on”.

– Kuten musikaalinen.
 Työpajan kahvitunnilla Rauhaniemi laulaa aina jonkun arvostamansa kappaleen, jonka sanat hän kirjoittanut A4-arkille. Kun hän on laulanut laulun, arkki kelpaa paperitaiteen pohjaksi.

– Sanojen kirjoittaminen on nykyisin ollut oikein yhtä kohinaa, Rauhaniemi sanoo ja kaivaa taskusta A4-arkin. Hän on kirjoittanut siihen Georg Malmsténin säveltämän Mikki Hiiri merihädässä -klassikon sanat.

Meri herättää Rauhaniemessä paljon ajatuksia. Hän muistelee, että lapsena hänen ensimmäiset piirroksensa olivat tikku-ukko ja kala. Kolmas oli lokki.

Lokkiahan ei ole ihan helppo piirtää?

– No näin, Rauhaniemi puuskahtaa huvittuneesti ja piirtää sormellaan ilmaan vatsallaan olevan kolmosen. Siinä ovatkin siivet.
 
Rauhaniemen töihin voi tutustua ensi kesänä Kaarisilta Biennale -kuvataidetapahtumassa. Näyttely on esillä 17.6. – 31.7.2015 Art Kaarisillassa Helsingin Sanomatalossa ja Erstan kartanossa Villähteellä. Myös muita Luovillan taiteilijoita on mukana tapahtumassa. Lisätietoja osoitteesta artkaarisilta.fi.


Rauhaniemen aforismeista koostetaan parhaillaan myös kirjaa Aforismini – Matti Rauhaniemi.
Rauhaniemen urasta kertoo myös Galleria Arxin vuonna 2010 tekemä näyttelyesite.
Luovillan pop up -kauppa on auki koko toukokuun Alppilassa osoitteessa Porvoonkatu 14 (ma-pe klo 9.30-15.30). Tekstiilityöpaja Luovillaa voi seurata myös Facebookissa (löytyy haulla ”Luovilla”).
 

Kuvat: Pekka Elomaa