Alkuun
8.1.2016
teksti: Annina Vainio kuvat: Nina Karlsson

Kerro somessa asioita, joista voit puhua kahvikutsuilla


Sulje silmäsi. Kuvittele olevasi kahvikutsuilla. Tapaat ystäviäsi ja tuttaviasi, puolituttuja ja entuudestaan tuntemattomia ihmisiä. Kysy itseltäsi: Kertoisitko heille intiimielämäsi asioita tai epämääräisiä, lauantai-illan huumassa sattuneita kommelluksia? Vai kertoisitko hauskasta matkakokemuksesta, hyvästä elokuvasta tai uudesta harrastuksestasi?

 

Ajatusleikkiin kannustaa filosofian tohtori Mirva Saukkola, joka pitää muun muassa Facebook-koulutuksia. Hän kehottaa sosiaalisen median käyttäjiä pohtimaan, millaisia keskustelunaiheita he käyttäisivät kahvi- tai cocktailkutsuilla. Samat aiheet sopivat someen.


 

Vastuu on somesivistyksen kulmakivi
 

Wikipedia ei tunne artikkelia, joka käsittelee somesivistystä. Saukkolan mukaan tämä kertoo sosiaalisen median nuoresta iästä ja siitä, että some muuttuu jatkuvasti.

 

Somesivistyksen kulmakivi on vastuu.

 

”Somesivistymätön sanoo nimettömänä asioita, jotka saattavat roihauttaa ikävän keskustelun ja herättää vihan tunteita. Ihmiset antavat usein harkitumpia näkemyksiä puhuessaan omalla nimellään. Vastuun karttaminen on somesivistymättömyyttä”, Saukkola määrittelee.

 

Somesivistynyt ihminen pohtii Saukkolan mielestä myös sitä, millaisen kuvan hän haluaa itsestään antaa. ”18-vuotias saattaa tehdä paljon harkitsemattomampia tekoja kuin 25-vuotias ja 25-vuotias harkitsemattomampia kuin 35-vuotias. Internet ei unohda, ja myöhemmin voi harmittaa.”


 


Sivistys on some-etiketin leipä ja voi
 

Mirva Saukkola käsittelee vuonna 2014 julkaistussa Etiketti. Käytösopas arkeen ja juhlaan -kirjassaan muun muassa some-etikettiä eli sitä, miten sosiaalisessa mediassa on soveliasta käyttäytyä.

 

Saukkola linjaa, että somesivistys on some-etiketin leipä ja voi. ”Käyttäydy niin, että pystyisit sanomaan asiat omilla kasvoillasi ja nimelläsi.”

 

Some on kattokäsite, jonka alle mahtuu erilaisia kanavia eri luonteineen. ”Välineen luonne määrittelee, mikä on oikeaa käyttäytymistä ja mikä väärää. Esimerkiksi Facebook on tyyliltään henkilökohtaisempi kuin puhtaasti ammatillinen LinkedIn.”

 

Somepalveluiden suosio vaihtelee eri maissa, ja siihen vaikuttavat myös käyttäjien sukupuoli ja ikä.

 

”Varttuneempi väki suosii nyt Facebookia teini-ikäisiä enemmän, ja naiset pitävät Instagramista enemmän kuin miehet. Twitter on Yhdysvalloissa suositumpi kuin Suomessa. Täällä Twitter on enemmän mielipiteiden ilmaisukanava, kun taas Yhdysvalloissa sitä käytetään tiedon välittämiseen”, Saukkola kertoo.


 

Mirva Saukkola
Mirva Saukkola toivoo, että vanhemmat keskustelevat lapsiensa kanssa sosiaalisen median käytöstä. ”Moni lapsi tai nuori ei ymmärrä, että livelähetyksien harkitsemattomat vilautukset saattavat jäädä ikuisesti nettiin kuvakaappauksena.” 

Keskustelua vai mätien munien heittelyä?


Suomalaisten somekäytös on Saukkolan mukaan muuttunut Etiketti-kirjan julkaisun jälkeen. Parissa vuodessa ”someraivo” on lähtenyt kärjistymään. Someraivossa syyttely paisuu megalomaanisiin mittoihin ja aggressiivisia sävyjä saava keskustelu siirtyy usein pois itse asiasta.

 

Saukkola ottaa esimerkeiksi maahanmuuttoon liittyvän ja stylisti Teri Niitin imettävän äidin arvostelusta heränneet keskustelut. ”Yksi somesivistyksen ja -sivistymättömyyden punnitsemiskohta on se, miten keskustelua somessa käydään. Kiperistäkin asioista voi puhua, mutta keskustellaanko aidosti vai heitelläänkö vain mätiä kananmunia?”

 

Trollausilmiötä Saukkola pitää erikoisena. ”Nettiä käytetään ikään kuin varaventtiilinä. Ihmisiä provosoidaan, ja heistä yritetään saada pahin irti. Hätkähdyttävän moni lankeaa siihen ansaan. Somelukutaito on vielä aika alkutekijöissään.”

 

Sananvapaus kuuluu kaikille. Saukkola haluaa muistuttaa, että sananvapauteen kuuluu vastuu. Se on some-etiketin ydin. ”Ihmisten pitää myös muistaa, että somessa pätee sama lainsäädäntö kuin muuallakin.”

 

Somekeskustelija, muista siis tämä: uhkailemalla ja mustamaalaamalla rikot lakia myös somessa.