Alkuun
30.12.2015
Teksti: Tuija Sorjanen Kuvat: Annukka Pakarinen

Kani kasvaa kotona ruoaksi

Inkoolainen Mustajärven perhe kasvattaa itse liharuokansa.


 

Ensimmäiseksi Mustajärvet kokeilivat vuohia, mutta nuo ”köyhän miehen lehmäksikin” mainostetut eläimet osoittautuivat pian epäsopiviksi. Ne karkailivat ja söivät kaiken, muun muassa kukat omenapuusta. Vuohet pääsivät uuteen kotiin ja tilalle hankittiin lampaita. Nyt Mustajärvillä on lampaiden lisäksi kaneja ja kanoja.
 

Ei lemmikeiksi, vaan ruoaksi. Mustajärven viisihenkinen perhe kasvattaa itse liharuokansa. Se ei vaadi tuhansien kanojen tai sikojen suurlaitosta, vaan pienen navetan ja pihaton tontin reunalla Inkoossa.
 

Perheen äiti Tia Mustajärvi on koulutukseltaan maatalousyrittäjä ja agrologi, joten hän tietää, mitä tekee. Agrologin koulutuksessa tosin keskityttiin enemmän tehotuotantoon. Joonas Mustajärvi on sähköalan yrittäjä. Tia Mustajärvi hoitaa tyttäriä Ronjaa, 4, Mimmua, 2, ja Veeraa, 9 kuukautta, kotona.


 

 


Äitilampaat synnyttävät ruokaa

 

Sopu sijaa antaa: Mustajärvet asuvat 48-neliöisessä talossa. Perhe muutti siihen puolitoista vuotta sitten. Pieni maatila eläimineen oli aina ollut Tia Mustajärven haave. Tia ja Joonas asuivat muutaman vuoden vuokralla talossa Siuntiossa, mutta oma koti siinsi toiveissa. Inkoon pieni talo oli ennen kesämökki ja vaati melko ison remontin. Pieni talo lämpiää kuitenkin ilman sähköä, joten asuinkustannukset ovat vähäiset.
 

Taloa ympäröivät pienet pellot ovat laidunta ja osassa kasvaa myös juureksia.
 

Lampaat poikivat viime keväänä. Samoihin aikoihin syntyi kuopus Veera. ”Vähän jännitti, että synnyttääkö ensin minä vai lampaat”, Tia Mustajärvi sanoo. Nyt pihatossa asuvat lampaat Vohveli, Tuutti ja Vappu ovat äitilampaina: niiden tehtävä on synnyttää uusia karitsoja ihmisten ruuaksi.
 

Kanitkaan eivät juuri nyt pimeään ja kylmään vuodenaikaan lisäänny eivätkä kanat muni, joten pikkutilalla on jokseenkin rauhallista. Kanojen munintaan tosin vaikuttaa myös hiljattain koettu järkytys: kettu, supi tai muu metsänpeto oli käynyt viemässä melkein kaikki kanat.
 

Lampaista on paljon vaivaa, joten Mustajärvet ovat harkinneet niistä luopumista. Kanit sen sijaan ovat pienelle tilalle hyviä: ne kasvavat nopeasti ja syövät vähän. Kani kasvaa Mustajärvillä noin viisi kuukautta ennen päätymistään teuraaksi. 


 


Hyvä elämä, arvokas loppu

 

Lampaiden lisäksi kanoilla on nimet (esimerkiksi yksi kanoista on nimeltään Madonnappaaja), ja jossain määrin munivat kanat ja lampaat tuntuvat myös lemmikeiltä. ”Mutta kun tiedän, että kani kasvaa paistiksi, niin en osaa ajatella sitä lemmikkinä”, Tia Mustajärvi sanoo.
 

Tia Mustajärvi muistelee, miten maatalouskouluaikoina lähetettiin kerran lehmä teuraaksi siksi, että sen utareista oli yksi vedin tukossa. ”Se oli kova paikka. Mutta sen jälkeen eläimen lopettaminen ei ole enää tuntunut ihan niin pahalta.” Eläimen lopettaminen tuntuu aina jossain, kun katsoo eläintä, ja miettii, onko lopettaminen välttämätöntä. Mutta sitten muistaa, että eläin on joka tapauksessa eläynyt paremman elämän ja saanut paremman kuoleman kuin kaupan hyllystä löytyvä liha.
 

Teurastuspäivä oli hiljattain. Tia Mustajärvi päätti, mitkä eläimet teurastetaan, ja Joonas Mustajärvi ampui ne. Perheen vanhin tytär Ronja, 4, kuulemma purkaa tuntojaan asiasta aina tietyn aikaa tapahtumien jälkeen. ”Päiväkerhossa on vähän ihmetelty, kun Ronja on sanonut, että meillä syödään kaneja.”
 

Mustajärvestä on kuitenkin tärkeää, että lapset oppivat, mistä syötävä liha tulee. Paitsi harrastus, oman lihan kasvattaminen on Mustajärville myös eettinen valinta.
 

”Haluan tietää, miten eläin on elänyt ja myös, miten se on kuollut.”  

Paranna omavaraisuuttasi Marttojen vinkeillä

 

  • Pienikin maatilkku riittää yrttien kasvattamiseen.
  • Esimerkiksi lipstikka kasvaa helposti.
  • Jos on pieni piha, esimerkiksi marjoja tai omenoita on helppo kasvattaa.
  • Naapureiden kanssa kannatttaa löyttäytyä yhteen. Voitte aloittaa esimerkiksi laariviljelyn.

Vinkit antoi Kymenlaakson Marttojen erikoisneuvoja Virpi Ikonen.