Alkuun
10.7.2015
Sanna Kontkanen

Juuan Ellinkulma kuuluu arkipäivään

 

 

– Käyn täällä joka viikko. Joinakin päivinä kaksikin kertaa, kertoo Juuan entinen kunnanjohtaja ja sotaveteraani Olavi Tiittanen.

 

Vieressä istuva Marjo Leinonen puolestaan toteaa, että Ikäosaamiskeskus Ellinkulma on hänelle tärkeä kohtaamispaikka. Hän muutti Iisalmesta Juukaan Pohjois-Karjalaan kolmisen vuotta sitten viettämään eläkepäiviä. Ellinkulmassa hän on tutustunut paikallisiin ihmisiin.

 

– Monipuolinen ohjelma kuuluu arkipäivääni. Osallistun esimerkiksi runopiiriin, englanninkieliseen keskusteluryhmään, retkille, terveysluennoille ja Liikkuvat Leidit -jumppiin, hän luettelee.

 

Tiittanen kertoo, että ennen Ellinkulmaa Juuassa ei ollut kaikille avointa matalan kynnyksen paikkaa.

 

– Tälle oli tilausta. Täällä on kuullut ihmeellisiä selviytymistarinoita.

 

Hiljattain tehdyn palautekyselyn mukaan Ellinkulma on parantanut monien asiakkaiden elämänlaatua. "Tulee lähdettyä ulos tapaamaan ihmisiä. Porukalla on kiva harrastaa. Se virkistää yksinäistä päivää."

 

Ellinkulmassa toimii myös seniorineuvola. Terveydenhoitaja Raija Rantala opastaa terveyteen liittyvissä asioissa.

 

 

Nuoret ja ikäihmiset oppivat toisiltaan

 

Kuvassa vasemmalta Matti Tuominen, Marjo Leinonen ja Olavi Tiittanen

 

Toimintaa kehitetään jatkuvasti palautekyselyjen avulla, hyvänä esimerkkinä toivotut karaoke ja tanssiminen. Ellinkulmaan voi vaikkapa vain piipahtaa kahville ja lukemaan lehtiä. Paikka on auki arkisin klo 9-15. Iltaisin ja viikonloppuisin tila toimii kokouspaikkana kymmenille yhdistyksille.– Ideoimme jatkuvasti uusia juttuja. Koululaiset vierailevat täällä opettamassa tablettien ja älypuhelinten käyttöä. Ikäihmiset puolestaan opettavat nuorille kalastusta. Meillä on myös kummimummotoimintaa kyläkoulussa. Yhdessä tehdään käsitöitä, leivotaan karjalanpiirakoita ja pelataan pelejä, kuvailee Kaari-hankkeen projektikoordinaattori Matti Tuominen.

 

Juuan vanhustentaloyhdistyksen hallinnoiman ja RAY:n rahoittaman Kaari-hankkeen (2014–2016) tavoitteena on eri-ikäisten osallistuvan yhteistoimintamallin luominen, myönteisen ikäidentiteetin ja hyvinvoinnin vahvistaminen. Tänä vuonna avustusta jaetaan 60 000 euroa.

 

Lue lisää Ellinkulman toiminnasta täältä:

 

http://www.juuka.fi/fi/ellinkulma/