Alkuun
17.12.2015
Teksti: Marja Vest

Isot rahat liikkuvat taas, jotta jokainen saisi apua


Tänään on päivä, jota odotetaan monessa järjestössä enemmän kuin joulua. RAY julkistaa ehdotuksensa siitä, millaista auttamistyötä tuetaan raha-automaatti- ja kasinopelien tuotoilla, ja miten raha jakautuu eri järjestöjen kesken. Joka kolmas täysi-ikäinen suomalainen on kerryttänyt avustussummaa pelaamalla RAY:n rahapelejä.


Tänä vuonna jaettavaa on enemmän kuin viimeksi: yli 315 miljoonaa euroa matkaa kohteisiin, joissa ne auttavat sinua, minua ja häntä, jonka vuoro on olla huolenpidon kohteena. Avustettu toiminta kattaa maantieteellisesti koko Suomen.


Järjestöt auttavat esimerkiksi aistivammaisia, vanhuksia, sairaita, kodittomia, eronneita, pikkulapsiperheitä, mielenterveyskuntoutujia ja työelämän ulkopuolelle joutuneita. Työtä tehdään vaikkapa vertaistuen, jaksamisen ja neuvonnan parissa.


Itsemme tai läheistemme kautta avustettu toiminta ulottuu meistä jokaiseen. Tänä vuonna on kiinnitetty erityistä huomiota omaishoitajien ja muistisairaiden sekä heidän läheistensä tukemiseen. RAY:n avustama toiminta tavoittaa yli 76 000 omaishoitajaa, omaishoidettavaa tai heidän läheistään. Perheiden ja lasten kriisiauttamiseen ja arjen turvallisuuden parantamiseen on kiinnitetty erityistä huomiota. Ensi- ja turvakotien liitto on yksi merkittävimmistä avustuksensaajista ensi vuonna.


RAY on merkittävin kansalaisjärjestötyön tukija Suomessa. On tutkittu, että vapaaehtoistoiminta järjestöissä tukee myös auttajan itsensä hyvinvointia. Järjestöille jaettavien avustusten lisäksi RAY:n tuotosta ohjataan ensi vuonna 111,5 miljoonaa euroa Valtiokonttorille sotiemme veteraanien hoitoon ja kuntoutukseen.


RAY:n avustusehdotus käsitellään sosiaali- ja terveysministeriössä, joka päättää avustuksista tammi-helmikuussa 2016. Koko RAY:n avustusehdotuksen löydät verkosta avustukset.ray.fi.


Tuoreen IRO Research Oy:n kyselytutkimuksen tulokset kertovat, että Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta pitää tärkeänä rahapelien tuoton pysymistä Suomessa. Suomalaisista 90 prosenttia pitää tärkeänä, että rahapelien tuotto käytetään sosiaali- ja terveysjärjestöjen tukemiseen.


Katso kaikki ehdotetut kohteet: http://www2.ray.fi/fi/avustukset