Alkuun
6.6.2016
teksti: Sanna Kontkanen

Irakilaisperheen käännytyspäätös kuohuttaa – Suomen Pakolaisapu pitää lakia epäinhimillisenä

Perheenyhdistämislakia tiukentava lakiesitys johtaisi lukuisten pakolaisperheiden hajottamiseen, uskoo Suomen Pakolaisapu.

 

Maahanmuuttovirasto teki käännytyspäätöksen, jossa irakilaisperheen äiti ja 3-vuotias lapsi joutuvat lähtemään maasta viimeistään perjantaina. Perheen isä ja kolmen kuukauden ikäinen vauva puolestaan saavat jäädä Suomeen. Vauva saa jäädä toistaiseksi, isällä on pysyvä oleskelulupa.

 

Perheenyhdistämisen esteenä oli perheen liian matalat tulot. Tuloja täytyy olla vähintään 1 000 euroa kuukaudessa puhtaana käteen, jotta perheen voi tuoda Suomeen. Perheen tapausta on käsitelty hallinto-oikeudessa ja korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Korkein hallinto-oikeus kielsi maanantaina äidin käännyttämisen.

 

Helsingin Sanomat uutisoi asiasta sunnuntaina ja päätös on aiheuttanut kohun sosiaalisessa mediassa. Nyt sisäministeri Petteri Orpo (kok) on pyytänyt Maahanmuuttovirastolta selvitystä tilanteesta.

 

Käännytyspäätöstä on kommentoinut muun muassa lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila. Hän kritisoi Helsingin Sanomissa, että perheenyhdistämisestä ollaan tekemässä mahdotonta ja Suomi ei ota huomioon lasten etua.

 

Parhaillaan eduskunnassa käsitellään ehtoja entisestään kiristävää lakiesitystä. Jatkossa perheenkokoajalta vaadittaisiin turvattua toimeentuloa entistä useammin. Kahden aikuisen ja kahden lapsen perheessä nettotuloja pitäisi olla vähintään 2 600 euroa kuussa. Mikäli perheenkokoaja on saanut turvapaikan tai on kiintiöpakolainen, ja perheenyhdistämistä haetaan kolmen kuukauden sisällä, ei tulorajaa ole.

 

 

Suomen Pakolaisapu: Lakiesitys pois käsittelystä

 

Suomen Pakolaisapu ry:n viestintäpäällikkö Kaisa Väkiparta toteaa, että ministerin ja poliitikkojen kuohunta yllättää, koska heille asian pitäisi olla tuttu, kun lakia ollaan jo muuttamassakin. Asia ei ole uusi ja Maahanmuuttovirasto on vain noudattanut lakia.

 

”Laki on huono ja epäinhimillinen. Toki hyvä, jos tätä perhettä koskeva käännytyspäätös peruttaisiin, mutta eduskunnan käsittelyssä oleva lakiesitys koskisi kaikkia, myös niin sanottuja vanhoja perheitä, jotka ovat olleet olemassa jo ennen Suomeen muuttoa. Laki tulisi läpi mennessään johtamaan kaikkien pakolaisten kohdalla tällaisiin tilanteisiin.”

 

Väkiparta toivoo, että lakiesitys vedetään pois käsittelystä.