Alkuun
27.5.2015
Sanna Kontkanen

IPI Kulmakuppilassa on asennetta

Helsingin Kallioon - paraatipaikalle Porthaninkadulle - avataan kesäkuussa erilainen kuppila. IPI Kulmakuppilassa työskentelee ravintola-alan ammattilaisten rinnalla 12 kehitysvammaista aikuista Lyhty ry:n Kahvilatyöpajasta.
 

– Olemme harjoitelleet harjoituskahvilassa erilaisia kahvilatöitä, kuten erikoiskahvien tekemistä ja asiakaspalvelua, kertoo Kahvila IPI Oy:n hallituksen puheenjohtaja Marja Visti-Koskinen Lyhty ry:stä.
 

Marjan rooli on varmistaa saumaton yhteistyö kahvilan palkkalistoilla olevien ja Lyhty ry:n työntekijöiden välillä. Marja kertoo, että kahvilatyö tarjoaa kehitysvammaisille monia mahdollisuuksia. Jokaiselle löytyy oman osaamisen mukaista tekemistä asiakaspalvelusta leivonnaisten koristeluun.


Lyhty ry:n tiloissa toimii esivalmistusryhmä. Logistiikkaa varten puolestaan on autoa käyttävä kuljetusryhmä.


Mutta mikä on IPI?
 

– Ipi oli erään työpajalaisen edesmenneen isoisän lempinimi.  Tämä samainen työpajalainen kertoi, mitä työtä haluaisi tehdä. Siitä se ajatus sitten lähti ja tässä sitä nyt ollaan!
 

 

 

Kuva: Marja Visti-Koskinen odottaa jo innolla kuppilan avaamista. Taustalla punaisessa paidassa häärää ravintolapäällikkö Jani Himonas.

 

 

Mukana huippuammattilaisia
 

Mukaan toimintaan on saatu alan arvostettuja nimiä. Keittiömestari Markku Luola lähti mukaan ystävänsä ravintolapäällikkö Jani Himonasin pyynnöstä. Markun ideat ja ajatukset näkyvät tuotevalikoimassa.
 

– Käytämme vain tuoreita raaka-aineita ja sesonkivihanneksia, Markku kertoo.
 

Markku on kehitellyt esimerkiksi Ipileiwät, joiden slogan on "Ipileiwissä on asennetta".  Niitä löytyy neljää lajia: atrain (kalaa), arina (lihaa), akana (juusto) ja apila (kasvis).


Kaikki kertovat odottavansa jo innolla kuppilan avaamista. Asiakaspaikkoja on 50 ja terassille mahtuu 15 asiakasta. Kuppila saa pian myös B-oikeudet. Tarjolla on aamiaista, salaatti- ja keittolounas, brunssi lauantaisin ja kahvilatuotteita. Kuppila on auki arkisin klo 8-20 ja lauantaisin klo 10–17.

 

 

                  

 

Työvuoroissa mukana ohjaaja
 

Lyhty ry:n työpajalaiset tekevät pääsääntöisesti seitsemäntuntista työpäivää. Työvuoroja voidaan myös räätälöidä tarpeen, jaksamisen ja työkunnon mukaan.  Mukana on aina ohjaaja. 
 

IPI Kulmakuppilan avajaispäivä on vielä avoinna. Avajaispäivä julkaistaan nettisivuilla, kun se on varmistunut.
 

 

Kuppila sijaitsee Kallion kirjaston vieressä osoitteessa Portaninkatu 13.
 

http://www.ipikulmakuppila.fi/
 

Lue lisää Lyhty ry:n toiminnasta täältä:
 

http://www.lyhty.fi/
 

RAY tukee Lyhty ry:n toimintaa tänä vuonna 185 000 eurolla.
 


 

 

Kuva: Keittiömestari Markku Luola esittelee ideoimiaan tuotteita.