Alkuun

Lähimmäisen luo läpi tuulen ja tuiskun

Sateista, tuulista, kylmää ja harmaata. Olosuhteet eivät hellineet itsenäisyyspäivän viettäjiä tänään Hakaniemen torilla. Silti Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö -yhdistyksen perinteiseen köyhien linnanjuhlaan saapui satoja ihmisiä jonottamaan ruokaa ja seuraamaan ohjelmaa.

 

 

Kysyimme paikalle saapuneilta tunnetuilta suomalaisilta, mitä vapaaehtoistyötä heidän hyväkseen on tehty, mitä vapaaehtoistyötä he itse tekevät ja mitä vapaaehtoistyö merkitsee.

 

 

 

Arttu Wiskari, muusikko

 

“Kun pelasin kiekkoa, vanhemmat myivät talkootyönä muun muassa kalkkunoita. Kaikki pelasivat samaan pussiin, jotta nuoret pojat pääsivät jääkiekkoturnaukseen Kanadaan. Osallistun nykyään muutamaan isoon vapaaehtoistapahtumaan vuodessa. Se on aika kova juttu, jos pystyn laulamalla auttamaan muita ihmisiä. On kunnia-asia esiintyä Hurstin itsenäisyyspäiväjuhlissa varsinkin kun katsoo, keitä täällä on aiemmin ollut: esimerkiksi Juha Tapio ja Juice Leskinen. On tärkeää tulla tänne ihmisten keskelle.”

 

 

Paavo Arhinmäki, vasemmistoliiton puheenjohtaja

“Olen lapsuudessa ja nuoruudessa pelannut jalkapalloa ja koripalloa. Suomalainen liikunta perustuu vapaaehtoisuuteen ja niihin ihmisiin, jotka toimivat taustalla ja joita ei aina huomata.

 

Pyrin jonkin verran auttamaan seuratyössä: käyn esimerkiksi turnauksissa tuomaroimassa pelejä. Olen ollut myös asunnottomien yössä pystyttämässä telttoja. Kiireisen työn takia säännölliseen vapaaehtoistoimintaan ei ole nyt aikaa. Suomalaista yhteiskuntaa ei olisi ilman vapaaehtoistyötä. Se on oleellinen osa itsenäistä Suomea. Suuria arvokisoja, kulttuuritapahtumia tai vähävaraisille tarkoitettuja tilaisuuksia ei voitaisi järjestää ilman vapaaehtoisia.”

 

 

 

Timo Kiiskinen, RAY:n liiketoimintajohtaja

 

“Luulen, että minun hyväkseni tehty vapaaehtoistyö on sellaista, jota en itse edes havaitse. Se tarkoittaa eräänlaista näkymätöntä turvaverkkoa ympärilläni. Olen ollut toistakymmentä vuotta mukana Lions-järjestössä, jossa keräämme rahaa esimerkiksi vanhuksille ja rakennamme heille valmiuksia nauttia elämästä enemmän. Autamme myös nuoria rahallisesti, jotta he voivat pitää erilaisia konsertteja ja muita tilaisuuksia. Arki on tiivistä bisneksen tekemistä, ja pääkoppa tarvitsee toisentyyppistä vastapainoa. Minulle vapaaehtoistyö tuo tarvittavaa tasapainoa. Voin auttaa omalla pienellä panostuksellani jossain asiassa ja olla tekemässä turvaverkkoa muille.”

 

 

 

Kike Elomaa, perussuomalaisten kansanedustaja

”Äiti ja isä ovat kasvattaneet minut vapaaehtoistyönään. Kiitän heitä, että he ovat antaneet minulle hyvän ja turvallisen kasvualustan. Monet ihmiset ovat tehneet vaalityötä eteeni. Vapaaehtoistyö on ollut minulle itsestäänselvyys lapsuudesta asti. Parikymmentä vuotta olen tehnyt 15–20 hyväntekeväisyyskeikkaa vuodessa. Minulla on autotallissani punttisali, jossa on käynyt vuosien mittaan tuhansia ihmisiä. En anna halukkaille treeniohjeita sähköpostitse, vaan haluan nähdä ihmisen fyysisesti, ennen kuin suunnittelen harjoitusohjelman. Vapaaehtoistyö merkitsee ihan valtavasti, ja sen merkitys kasvaa entisestään huonon taloustilanteen takia. Jokaisen meistä pitää ottaa vastuu lähimmäisistämme.”

 

 

Velipekka Nummikoski, RAY:n toimitusjohtaja

”Pelasin nuorena jalkapalloa, ja silloin minua valmensi vapaaehtoinen valmentaja.

 

Kuljetan lapsiani harrastuksiin, ja olen Unicefin kuukausilahjoittaja. Kun työtä tekee vapaaehtoisena, mukana on intohimo ja rakkaus.”

 

 

Inhimilliset Uutiset kutsui tapahtumaan yli parikymmentä julkisuuden henkilöä. Valtaosa heistä ei saapunut paikalle.

 

 

Kuvat: Kristiina Männikkö