Alkuun
7.11.2014
Annina Vainio

Hups, haluan yrittäjäksi!

Yrittäjyys on liian stressaavaa – tuohon en lähde.

 

Niin lahtelainen Laura Kantoluoto, 28, ajatteli vuosia. Elävä esimerkki löytyy läheltä, sillä Kantoluodon isä työskentelee metallialan yrittäjänä.

 

Sitten tuli syksy 2014, ja Kantoluoto yllätti läheisensä. Hän päätti työllistää itse itsensä.

 

Samoin tekee yhä useampi suomalainen, selviää Tilastokeskuksen tutkimuksesta. Siinä on tutkittu ensimmäistä kertaa kattavasti yksinyrittäjinä tai yrittäjämäisesti työskenteleviä.

 

Itsensätyöllistäjät Suomessa 2013 -raportin mukaan maassa toimii jo yli 152 000 yksinyrittäjää, ammatinharjoittajaa, freelanceria ja apurahansaajaa.

 

Miten löytää oma polku?

Laura Kantoluoto työskenteli lukion jälkeen pitkään muun muassa siivoojana ja myyjänä. Samalla hän mietti, mitä haluaa oikeasti tehdä.  

 

Vastaus löytyi Heinolan koulutuskeskus Salpauksesta, jossa Kantoluoto opiskeli audiovisuaalisen viestinnän perustutkinnon. Hän valmistui media-assistentiksi keväällä 2014.

 

– Unelmani on päästä tekemään dokumenttielokuvia. Koska alan työtilanne on vaikea, en tiennyt, miten voin jatkaa haluamallani polulla.

 

Kantoluoto löysi heinolalaisen Jyränkölän Setlementin järjestämän ja RAY:n rahoittaman Uraani-yrittäjyysvalmennuksen. Se tarjoaa mahdollisuuden tutustua yrittämiseen, kehittää omia tuotteita ja palveluja sekä luoda verkostoja.

 

Asiat naksahtivat paikoilleen.

 

– Uraanissa tajusin heti, että olen oikeassa paikassa.

 

 

”Kaikki lähtee oikeasta asenteesta”

Kantoluoto tavallaan eksyi yrittäjäpolulle, mikä on melko tyypillistä.

 

Tilastokeskuksen erikoistutkija Hanna Sutela sanoo, että 40 prosentilla itsensätyöllistäjistä ei ollut päämäärätietoista halua alkaa yrittäjäksi, vaan he ajautuivat siihen sattumalta.

 

Itsensätyöllistäjistä vain joka kymmenes on alle 30-vuotias. Moni heistä työskentelee kulttuuri- ja käsityöammateissa.

 

– Näillä aloilla ei juuri ole tarjolla palkkatöitä. Siksi vastavalmistuneiden pitää alusta lähtien työllistää itse itsensä, Sutela selittää.

 

Kantoluoto uskoo, että yrittäjyys on lähes ainoa mahdollisuus työllistyä hänen alallaan. Moni taho on kyseenalaistanut hänen uravalintansa, mikä tuntui lannistavalta.

 

– Uraanissa on onneksi kannustettu ja rohkaistu siihen, että unelmia kannattaa aina tavoitella. Haluan tehdä sitä, mistä nautin ja missä koen olevani hyvä.

 

Kantoluodolla onkin viesti suomalaisille.

 

– Pitäisi innostaa yrittäjyyteen enemmän kuin nyt eikä pelotella epäonnistumisella. Isojakin vaikeuksia voi voittaa yksin sen voimalla, että on kiinnostunut ja innostunut omasta asiastaan. 

 

Teksti: Annina Vainio

Kuvat: Taru Alén