Alkuun
15.8.2016
teksti: Laura Friman

Hittipeli aktivoi ongelmanuoret

 

Nuorten parissa työskentelevät ovat saaneet Pokémon Go -pelistä yllättävää apua työhönsä.

 

Millä tasolla sä olet? Kuinka monta lurea sulla on? Ja mikä on sun voimakkain pokémon? Heinäkuun puolessavälissä Suomi sekosi muun maailman perässä Niantic-peliyhtiön kehittämään mobiilipeliin Pokémon Go:hon: siitä tuli hetkessä yllättäviä ihmis- ja ikäryhmiä yhdistänyt villitys ja sosiaalis-kulttuurillinen ilmiö.

 

Ilmaisessa lisätyn todellisuuden pelissä pyydystetään ja koulutetaan värikkäitä Pokémon-hahmoja. Pelin juju on kymmenien erilaisten pokémonien metsästys: se ei onnistu kotisohvalta käsin, vaan vaatii liikettä ja lähiympäristössä retkeilyä. Pelaajan oma hahmo liikkuu kartalla pelaajan mukana. Kävellyistä kilometreistä palkitaan myös haudottavilla munilla, joista kuoriutuu uusia pokémoneja pelaajan kokoelmaan. Nuivimmat leimasivat Pokémon Go:n pelinä keskinkertaiseksi, yhdentekeväksi humpuukiksi ja hetken hurahdukseksi. Vaikka pelitulokasta syytettiin jo alkumetreillä muun muassa liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, yhdestä ominaisuudesta sitä kiiteltiin saman tien: se houkuttelee ulos ja laittaa liikkeelle.

 

 

Peli, joka puhuttaa

 

Monelle trendipeli on kuitenkin paljon enemmän kuin viihdykettä. Pokémon Go:n on raportoitu kansainvälisesti saaneen esimerkiksi masennuksesta ja ahdistushäiriöistä kärsiviä mielenterveyspotilaita pelaamaan ulos ja parantaneen heidän vointiaan. Samaa kuuluu Suomesta: nuorten parissa työskentelevät ovat ehtineet kuukauden aikana huomata, että Pokémon Go:ssa toimii hyödyllisenä työkaluna haastavassa työssä. Eräs nimettömänä pysyttelevä, 15–17-vuotiaiden asiakkaiden parissa Vaasan seudulla työskentelevä lastensuojelulaitoksen ohjaaja kertoo, että peli on ollut tänä kesänä nuorten ylivertainen aktivoija.

 

”Meidän asiakkaamme ovat suoraan sanoen hankalia tapauksia. Päihdeongelmat ja syrjäytyminen ovat heidän tyypillisimpiä ongelmiaan, ja heidän liikkeelle saamisensa on erittäin vaikeaa. Pokémon Go:n avulla ulkoileminen ohjaajien kanssa on alkanut maistua ihan eri tavalla. Reissuissa vierähtää tunti, parikin.”

 

Liikkuminen ei ole kuitenkaan pelin tärkein hyöty. Ohjaaja on huomannut, että pelaaminen rentouttaa ja luontevoittaa kommunikointia.

 

”Asiakkaamme ovat usein sulkeutuneita. Poke-pysäkeillä tekee kuitenkin mieli ottaa kontaktia vieraisiinkin ja kysellä, mitä pokémoneja näillä on. Vielä tärkeämpää on se, että peliä pelatessa myös ohjaajan kanssa puhuminen helpottuu. On helpompi keskustella, kun on samaan aikaan liikkeessä. Siinä vaiheessa ei sitten puhutakaan enää vain pelistä, vaan isommista ja tärkeämmistäkin asioista.”

 

Pelin plussia uhkaa nyt vain yksi väistämätön tosiseikka. ”Nythän on tulossa sellainen juttu kuin talvi”, lastensuojelutyön ohjaaja muistuttaa. ”Pakkasilla peli tuskin houkuttelee enää tällä teholla ulos. Silloin meiltä vaaditaan taas uusia ideoita nuorten aktivoimiseen. Toivottavasti peli kaivetaan taas ensi keväänä naftaliinista.”

 

 

Yhteisön merkitys

 

Pokémon Go on koukuttanut teinien lisäksi myös nuoret aikuiset. Myös Helsingin Diakonissalaitoksen Vamos-ohjelman kuntouttavan työtoiminnan ryhmää valmentava Tiia Herala tajusi heti pelin ilmestyttyä sen tarjoamat edut sosiaalisessa kanssakäymisessä asiakkaidensa kanssa.

 

”Pokémon Go toimii loistavana keskustelun avaajana ujommankin henkilön kanssa. Pelaan peliä itsekin, ja kyselen nuorilta välillä apua pelin kanssa. En voi kysyä heti kärkeen asiakkaan taustoista, joten aloitan kyselemällä niitä näitä hänen pelaamisestaan ja saan keskustelun käyntiin.”

 

Kuntouttavan työtoiminnan ryhmässä on asiakkaita, joilla on esimerkiksi päihdetaustaa tai sosiaalisten tilanteiden pelkoja. Useat ovat olleet pitkään työttöminä kotona ja kadottaneet samalla päivärytmin. Ryhmässä opetellaan elämänhallintaa ja luodaan samalla sosiaalisia suhteita.

 

”Uskon vahvasti, että Pokémon Go auttaa näiden kontaktien luomisessa”, Tiia Herala arvioi. ”Sosiaalinen kanssakäyminen on antoisa, palkitseva kokemus. Lisäksi pelin pelaaminen ja siitä keskusteleminen luovat tunteen Pokémon-yhteisöön kuulumisesta. Kokemus yhteisöstä taas on kenelle tahansa merkityksellinen asia – ja asiakkaillemme erityisen olennainen juttu.”