Alkuun
29.10.2014
teksti: Sanna Kontkanen kuvat: Riitta Pirinen

Helmi muutti Roosan elämän

Helmi on 6-vuotias villakoira, jolla on kuulokoirastatus. Helmi käyttää kuulokoiramerkillä varustettuja valjaita. Helmi on 13-vuotiaan jyväskyläläisen Roosan apu arjessa. Koira ilmoittaa omistajalleen äänestä kaaputtamalla ja menemällä sitten äänen luo. Ainoa poikkeus on palohälytin, jolloin koira menee omistajansa luo ja sitten maahan.


-    Helmi tuo minulle turvallisen olon. Helmi tuo vapautta ja on ystäväni, sanoo Roosa.


Helmi tuli perheeseen jo pentuna ja Roosan äiti Riitta Pirinen on huolehtinut koulutuksesta kuulo- ja tukikoirakouluttaja Miia Kantinkosken ohjauksessa. Opaskoirat koulutetaan opaskoulussa, mutta kuulokoirien koulutuksesta huolehtivat omistajat itse.


Tukena kouluttamisessa on Suomen kuulo- ja tukikoirat ry.  Raha-automaattiyhdistys tukee toimintaa tänä vuonna 132 000 eurolla.


-    Miia kävi meillä kerran kuukaudessa ja antoi meille läksyjä ja tehtäviä. Tämän lisäksi osallistuimme kahdelle viikonlopun mittaiselle kuulokoiraleirille. Luin myös paljon aiheeseen liittyvää kirjallisuutta, Riitta kertoo.
 

Pitkäjänteistä työtä
 

Kuulokoiran kouluttaminen on pitkäjänteistä työtä. Ensimmäisen äänen opettelu kesti kokonaisen vuoden. Seuraavat äänet Helmi oppi hyvinkin nopeasti. Nykyisin esimerkiksi puhelimen uuden soittoäänen oppiminen tapahtuu päivässä. Riitta kertoo, että välillä kouluttaminen vaatii motivoitumista, sillä uuden asian oppiminen vaatii useita kymmeniä toistoja.  
 

-    Koira kulki kanssamme joka paikassa ja se on koulutuksessa tärkeää. Koiran täytyy alusta asti oppia eri paikkoihin ja tilanteisiin. Myös koiran palkitseminen on olennaista.


Äänten ilmaiseminen on vain yksi puoli koulutuksessa. Isompi rooli on käyttäytymisellä, sillä sen muuttaminen vie aikaa.  Helmi on saanut käyttää kuulokoiravaljaita nyt vuoden ajan. Ensin sen piti läpäistä käytöskoe.


Liivejä käyttävä koira saa kulkea omistajansa mukana kaikissa julkisissa paikoissa, mikä ei ollut aina mahdollista koulutuksen aikana. Riitta kertoo monien kuitenkin suhtautuneen asiaan hyvin ja antoivat koiran tulla sisälle ravintolaan ja kauppaan.
 

-    Helmi on luotettava ja on parantanut elämääni. En tarvitse koneita kun minulla on tämä ihana, lämmin ystävä, Roosa iloitsee.