Alkuun
8.3.2016
teksti: Sanna Kontkanen

Hanna-Leena sai elämänsä takaisin - nyt hän auttaa muita

– Yhdeksän vuotta sitten olin itse vieroitushoidossa Kouvolan huumevieroitusyksikkö Piikkisiilissä. Olin menettänyt kaiken, tilanne oli epätoivoinen. Elämäni oli palasina. En uskonut selviytyväni. Se paikka ja ohjaajat siellä ovat pelastaneet henkeni.


Hanna-Leena Hurri on entinen huumeriippuvainen, nykyisin koulutettu kokemusasiantuntija. Vertais- ja kokemusasiantuntijatehtäviin hän otti ensimmäiset askeleet viisi vuotta sitten. Kokemusasiantuntijuus on muuttanut hänen elämäänsä suuresti, elämä on saanut nyt uudenlaista merkitystä.


– Aloitin vertaistoiminnalla, josta työtehtävät ja niiden haastavuus lisääntyivät. Nykyään käyn enimmäkseen kouluttamassa ja luennoimassa, niin huumeproblematiikasta kuin kokemusasiantuntijuudestakin. Viiteen vuoteen mahtuu kaikenlaista. Kokemusasiantuntijuus on elämäntapa ja mielentila, siihen kasvetaan. Koen sen olevan hyvin merkityksellistä itselle, mutta myös muille.

 

 


 

Lähtökohtana inhimillisyys
 

Kokemusasiantuntijayhteistyö Kouvolan laitosyksikön kanssa on alun perin lähtenyt entisten asukkaiden aloitteesta ja halusta auttaa.


– Minulle Piikkisiili oli pysähtymisen, oman elämänsä suunnan pohtimisen ja avun saamisen paikka, siitä kaikesta olen ikuisesti kiitollinen. Nyt haluan auttaa muita, tehdä jotain kokemuksellani. Saan nähdä onnistumisia, ongelmista voi selvitä - ja se tuntuu tosi hienolta. Olen älyttömän ylpeä ja iloinen kaikista selviytyneistä, vaikka heitä aika harvassa onkin.


Hanna-Leena on käynyt ohjaamassa ryhmiä ja tsemppaamassa asiakkaita. Kouvolan laitosyksikkö muodostuu huumevieroitusyksikkö Piikkisiilistä, katkaisuhoitoasemasta ja selviämisyksiköstä. Asiakkaat suhtautuvat hyvin kokemusasiantuntijoihin, heistä pidetään kovasti.


– Siellä ihminen nähdään ihmisenä, diagnoosin takaa. Vuorovaikutus on arvostavaa. Ihmistä kuunnellaan.

Keskusteluissa puhutaan kokonaisvaltaisesta elämänhallinnasta. Miten selviytyä ja pärjätä, kun yrittää muuttaa elämäänsä. Miten tunnistaa mahdolliset riskitilanteet ja hallita oireita. Rankimman työn toipumisessa tekee aina lopulta asiakas itse.


 

Jaetun tarinan voima
 

Koulutettuja kokemusasiantuntijoita toimii Suomen laajuisesti moninaisissa tehtävissä. Heidän henkilökohtaiset tarinansa auttavat asiakkaita eteenpäin vaikeana aikana. Kokemusasiantuntijat toimivat asiakastyöstä aina strategiatyöhön, kokemusosaamisen kenttä on laaja. Kokemusasiantuntijuutta on kaikkialla.


– Kokemus on kokemusasiantuntijuuden ydin. Kun näkee, että kaikesta voi selviytyä, antaa se voimaa ja toivoa omaan toipumiseen ja kuntoutumiseen. Kaikilla on omat taustansa, tarinansa ja tilanteensa. Muutos on kuitenkin aina mahdollista.

 


 

A-klinikkasäätiön hoito- ja kuntoutuspalvelut, ehkäisevä päihdetyö ja asiantuntijapalvelut vähentävät päihdehaittoja ja muita psykososiaalisia ongelmia. Samalla A-klinikkasäätiö parantaa päihdeongelmaisten ja heidän läheistensä asemaa. Järjestötoiminta rahoitetaan pääasiassa Raha-automaattiyhdistyksen avustuksin.
www.a-klinikka.fi


A-klinikkasäätiö järjestää 32. päihdetiedotusseminaarin teemasta Kohtaamisia päihdetyössä Helsingissä 9.6.2016. Maksuton tilaisuus on suunnattu toimittajille, asiantuntijoille ja päihdetyötä tekeville.
www.paihdetiedotusseminaari.fi