Alkuun

Haluan auttaa

Kansainvälistä Vapaaehtoisten päivää vietetään 3.12.2014. Samana päivänä järjestetään myös Volunteer - vapaaehtoistoiminnan messut klo 14 - 18 Vanhalla ylioppilastalolla, Helsingissä.

 

RAY:n Inhimillisiä Uutisia ja 78 vapaaehtoisjärjestöä esittelee messuilla toimintaansa. Tule mukaan ja löydä itseäsi kiinnostava vapaaehtoistyö.

 

Voit myös etsiä itsellesi parhaiten sopivan tehtävän.

 

Simo ja Sanna ovat jo tehneet omat valintansa.

 

Simon tarina


Innostuin ensimmäisen kerran vapaaehtoistyöstä kolme vuotta sitten. Asia jäi silloin pohdinnan tasolle. Viime keväänä päätin, että miksi ei, ja liityin Mieskavereihin.


En halua muuttaa kurjaa maailmaa paremmaksi paikaksi elää, mutta haluan yksinkertaisesti auttaa lähimmäistä.  Tahdon antaa apuni suoraan sitä tarvitsevalle, ilman välikäsiä, kasvokkain. Nimettömät keräykset ja nettiadressit eivät ole minun juttuni.


Sain mieskavereilta kurssilla hyvän perusopastuksen tehtävään. He eivät kuitenkaan tarjonneet minulle valmista toimintaohjetta, vaan kertoivat omista kokemuksistaan.


Oli huojentavaa kuulla, että jokainen mieskaveri voi valita itselleen parhaiten sopivan tavan toimia. Myös tapaamiset voi sopia oman aikataulun ja perheen toiveiden mukaisesti.


Kaveruus kahden pienen pojan kanssa


Olen kuusi- ja yhdeksän -vuotiaiden poikien mieskaveri. En ole isän korvike, en toimi tukihenkilönä, eivätkä lapset oli minun sijaislapsiani, me olemme kavereita.


Tapaamme viikonloppuisin pari kertaa kuussa. Leikimme puistossa, rakennamme majoja, pelaamme futista ja käymme uimassa.  Teemme yhdessä kaikkea kivaa kolmisen tuntia kerrallaan.  En osta kaveruutta rahalla, enkä osta lapsille lahjoa. Tästä periaatteesta olen ajatellut vähän lipsua, sillä haluaisin viedä pojat lätkämatsiin.


Yllätyin miten hyvin homma lähti rullaamaan heti ensimmäisestä kerrasta lähtien, ja miten spontaaneja pojat ovat. Minut hyväksyttiin välittömästi kaveriksi. Huipputyyppejä.


Voin nauttia hauskasta yhdessäolosta poikien kanssa, mutta en kuulu lasten arkeen. Saan olla se hyvä tyyppi kenen kanssa tehdään aina kaikkea kivaa. Minusta koko vapaaehtoisjutun juju on siinä, että sitoudumme tähän suhteeseen. Lapset saavat mieskaverin ja voin tarjota äidille omaa aikaa.


Kaverit ovat olleet kovasti kiinnostuneista uudesta harrastuksestani. Moni myös pohtii parhaillaan liittymistä johonkin vapaaehtoistoimintaan. Tuntuu siltä, että kaverit antavat vapaaehtoistyöstäni plussapisteitä.
Vapaaehtoistyö sopii kaikille ja vaihtoehtoja on valtavasti tarjolla.


Suosittelen.

 

Lue lisää Mieskavereiden verkkosivuilta

 

Mieskaveritoiminta on tarkoitettu yksin lastaan kasvattavien äitien 4-16 -vuotaille lapsille, joilla ei ole yhteyttä isäänsä tai muihin miehiin. Toimintaa löytyy Helsingin lisäksi Tampereelta, Turusta, Oulusta ja ensi vuonna myös Kuopiosta.


Sannan tarina


Olen mukana SPR:n ensikotitoiminnassa ja vierailen Tica-koiran kanssa palvelutalossa ilahduttamassa vanhuksia.
Halusin mukaan vapaaehtoistyöhön, koska koen sympatiaa ihmisiä kohtaan, jotka ovat kokeneet kovia elämässään. Myös vuodet ulkomailla avasivat silmäni maailman kurjuudelle.


Voi olla, että olen saanut oman elämäni hedelmäpelissä käteeni kohtuulliset kortit, ja voin jakaa iloa myös muille. Meitä vapaaehtoisia tarvitaan nyt talouslaman aikana entistä enemmän. Myös ikärakenteen muutos edellyttää työikäisiltä aktiivisempaa roolia huolehtia lähimmäisten hyvinvoinnista.


Viime keväänä annoin kyytiä sitoutumispelolleni ja ilmoittauduin SPR:n kurssille. Pelkäsin turhaan, että vapaaehtoistyö vie kaiken vapaa-aikani. Näin asia ei ole. Voin itse sopia minulle parhaiten sopivat vierailuajat.

 


Hoidan ensikodissa vauvoja


SPR:n perehdytyskurssi toimi erinomaisena pohjana työhön. Tapasin kurssilla myös muita vapaaehtoisia, jotka kertoivat omista kokemuksistaan. Lisäksi sain ensikodissa perehdytyksen käytännön asioihin.


Hoidan alle vuoden ikäisiä vauvoja. Vuoroni ovat yleensä keskiviikkoisin klo 18 - 21.30 pari kertaa kuukaudessa.  Ensimmäinen hoitovuoroni oli elokuussa.


Jännityksestä huolimatta, kaikki sujui hyvin. On aivan ihana tunne, kun voin antaa vanhemmille vapaa-aikaa ja vauvalle täysin huomioni. Vaikka vauva vaihtuu joka kerta, ei ongelmia ole ollut. Kaikki lapset ovat olleet ihania, hyväntuulisia ja helppoja, mikä on yllättänyt minut täysin.


Aloitin pari viikkoa sitten myös käynnit palvelutalossa koiran kanssa. Vanhukset ilahtuvat, kun saavat paijata lempeää koiraa. Käynnit kestävät 1-1,5 tuntia. Käyn näillä vierailuilla 1-2 kertaa kuukaudessa. Myös tämä toiminta edellyttää SPR:n kurssin läpikäyntiä.


Vapaaehtoistyö sopii lähes kaikille ja kaiken ikäisille. Toiminnan muotoja on paljon, joten jokaisella on mahdollisuus valita itselleen parhaiten sopiva auttamisen tapa.


Myös ystäväpiirissä asia kiinnostaa. Saa nähdä, kuka lähtee seuraavaksi mukaan.


Vapaaehtoistyö on tuonut elämääni paljon iloa ja olen oppinut paljon uutta. On yllättävää huomata, että pienillä asioilla voi olla suuri merkitys toiselle. Työstä ei makseta palkkaa, mutta siitä saa aidosti hyvän.  


Suosittelen.

 

Lue lisää Helsingin ensikotiyhdistyksen verkkosivuilta

 

Voit auttaa, osallistua ja vaikuttaa vauvan parhaaksi. Tapoja on monia. Voit lahjoittaa aikaasi ja läsnäoloasi tulemalla yhdistykseen vapaaehtoiseksi tai voit tukea toimintaa lahjoittamalla.