Alkuun
18.8.2015
Teksti: Lena Nelskylä Kuvat ja video: Sabrina Bqain ja Annukka Pakarinen

Finlandia-talon lavalle iPadien kanssa

Rolling Apples -yhtye haluaa esimerkillään näyttää, että musiikkiharrastus jatkuu, vaikkei soitin pysyisi enää kädessä.

 

 

Ei kitaroita, ei rummun rumpua tai nuhjaantunutta lösösohvaa. Aika harvalta treenikämpältä ne puuttuvat. Sen sijaan johtoja ja piuhoja löytyy metrikaupalla täältäkin. Mikrofoneja on yksi ja sen edessä istuu pyörätuolissa solisti Anna Valta.

 

Reilu vuosi sitten hän kiinnitti huomionsa Uudenmaan Lihastautiyhdistyksen lehden ilmoitukseen, jossa Rolling Apples -yhtyeeseen etsittiin laulajaa.

 

Sepäs sattui, Valta ajatteli. Olihan hän laulanut ja haaveillut esiintymisestä niin kauan kuin muisti. Käynyt laulutunneillakin.

Nainen keräsi monta viikkoa rohkeutta ja uskaltautui vihdoin Rolling Applesin treeneihin esittäytymään.

 

”Lähdin sillä ajatuksella, että heittävätköhän ne minut ulos?” Valta vitsailee.

Eivät heittäneet.

 

Kaunisäänisestä Annasta tehtiin jo ensitapaamisella yhtyeen solisti. Muutaman viikon kuluttua yhtyeeseen liittyi myös Annan aviomies Ville Valta.

 

Rolling Apples yhtyeen nimi tulee siitä, että soittajat CP-vammaista Tuuli Heinosta lukuunottamatta istuvat lihassairauden seurauksena pyörätuoleissa ja että instrumentteina toimivat Applen iPad-tablettitietokoneet.

 

Lihastaudit ovat harvinaisia neurologisia sairauksia, joille on ominaista tahdonalaisen lihaksiston etenevä surkastuminen ja heikkeneminen. Ilman uutta teknologiaa tätä yhtyettä tällä kokoonpanolla tuskin olisi olemassakaan.

 

”Käsivoimani ovat heikentyneet niin paljon, etten pystyisi enää soittamaan syntetisaattorilla. Ipadin ansiosta harrastus jatkuu”, sanoo Hanna Bäckström, joka soittaa pääasiassa bassoa.

 

Kun bassoriffit, jousiosuudet ja pianomelodiat saa ilmoille pöydällä makaavan iPadin näyttöä koskettamalla, on lihasvoimalla ei ole juuri merkitystä.

 

 

Keikkailun kutkutus

 

Kahden viikon välein treenaava yhtye esittää ainakin toistaiseksi cover-kappaleita, vaikka omastakin tuotannosta on ollut alustavasti puhetta. Biisilistalta löytyy tähän mennessä muun muassa Neon 2:n Kemiaa, Anna Puun Säännöt Rakkaudelle, Carole Kingin You´ve got a friend ja Jonna Tervomaan Myöhemmin.

 

Rolling Applesin versiot näistä kuultiin kesäkuussa myös Finlandia-talon hulppeissa puitteissa Harvinaiset-verkoston 20-vuotisjuhlissa, jossa yleisössä liikututtiin kyyneliin.

 

”Järjestösihteeri on joutunut myös keikkamanagerin hommiin”, Bäckström naurahtaa.

 

Mikäs siinä, yleisölle esiintyminen on parasta, vaikka siihen kuuluu piinaava jännitys ja stressi keikan sujumisesta.

 

”Jännitys alkaa jo keikkapäivän aamuna”, kitaraa iPadillaan soittava Ville Valta sanoo.

 

”Ja päättyy vasta sitten kun olemme päässeet turvallisesti lavalta pois”, Bäckström heittää ja kirvoittaa bändikavereiltaan naurut.

 

Rolling Apples on nimittäin nähnyt keikoillaan tiesmillaisia ramppivirityksiä. Esiintymispaikat kun ovat harvemmin suunniteltu pyörillä liikkuvien bändien valloitettavaksi.

 

”Joskus kaiutinkin on meinannut lähteä peruuttaessa mukaan matkaan,” Venla Räty kertoo.

 

Rolling Applesin mielestä on hienoa näyttää muille, että bändissä soittaminen on ensisijaisesti asennekysymys.

 

”Ihmiset saattavat tulla yllättyneinä sanomaan, että onpa hienoa että tekin pystytte soittamaan. Siihen tekisi mieli vastata, että miksi emme pystyisi. Soittamiseen tarvitaan kädet ja ne meillä toimivat,” solisti sanoo napakasti.