Alkuun
14.7.2016
teksti: Sanna Kontkanen kuvat: Jemiina Rintala

Elämä kantaa kun tuetaan

"Ennen Lumoa ramppasin sairaalassa ja kuntoutuksessa. Nyt ei enää tarvitse. Olo on kohentunut huimasti", kertoo yksi vertaisohjaajista ja kannustaa mukaan vapaaehtoistoimintaan. Vapaaehtoistyö kiinnostaakin Porin SuomiAreenassa.

 

Porissa sijaitsee mielenterveyskuntoutujien matalan kynnyksen kulttuuripaja Lumo. Katri, 29, toimii siellä vertaisohjaajana.
 

"Olen saanut täältä valtavasti itseluottamusta. Omasta sairaudestani huolimatta pystyn antamaan toiselle ihmiselle tukea ja hymyn kasvoille. Se tuntuu hienolta."
 

Katri kertoo, että Lumo on monelle edistysaskel. Se antaa rohkeutta lähteä kodin pimeistä nurkista ulos ihmisten ilmoille.
 

Matti, 25, kertoo käyneensä ennen Lumoa monessa kuntoutusyksikössä. Mutta vasta Lumossa hän kokee saaneensa apua.
 

"Tämä paikka on ollut mun pelastukseni. Täällä tapaa samassa veneessä olevia ihmisiä. On iso asia, että saa olla oma itsensä. Muualla joutuu liikaa miettimään, miten olla ja käyttäytyä."
 

Mattikin toimii nyt vertaisohjaajana. RAY:n rahoittamassa Lumossa toimii 11 erilaista työpajaa. Niitä vetää 16 vertaisohjaajaa. Kukin on käynyt Lumon ohjaajakoulutuksen. Työpajojen ideat lähtevät ihmisten omasta kiinnostuksesta. On esimerkiksi bändityöpajaa, lukupiiriä ja englannin kielen keskusteluryhmää.
 

Vertaisohjaajat kertovat Lumon muuttaneen elämää huomattavasti parempaan suuntaan.
 

"Ennen Lumoa ramppasin sairaalassa ja kuntoutuksessa. Nyt ei enää tarvitse. Olo on kohentunut huimasti", kertoo yksi ohjaajista ja kannustaa mukaan vapaaehtoistoimintaan.
 

 

Vapaaehtoistyö ei ole monimutkaista


 

RAY on ylpeänä mukana Porissa meneillään olevassa SuomiAreenassa. Onhan teemana suomalainen työ ja kansalaisjärjestötoiminta - molemmat RAY:n ydintoimintaa!
 

Kansalaistorilla on RAY:n ja SOSTEn yhteinen teltta, minkä tunnistaa Inhimillisiä Uutisia -ilmeestä. Paikalla on 18 sote-järjestöä ja evankelis-luterilaisen kirkon vapaaehtoistyö.fi -portaalin ylläpitämä Pop Up -vapaaehtoistyöpiste.
 

Vapaaehtoistyö on kiinnostanut kovasti teltassa vierailevia.
 

"Meillä on käynyt satoja ihmisiä. Yleensä he ensimmäisenä kysyvät, että no mitäs teillä on. Vastaan, että vain mielikuvitus on rajana. Vaihtoehtoja on yli 800 000", kertoo Annmari Salmela Suomen Kirkkopalvelut ry:stä.
 

Erityisesti nuoret ja eläkkeelle jäämässä olevat ovat käyneet teltalla. Monet heistä ovat jo miettineet, että jotain voisi tehdä. Salmela kertoo heille, ettei vapaaehtoistyön tarvitse olla mitään monimutkaista. Sitten he katsovat yhdessä vapaaehtoistyo.fi -palvelusta kullekin sopivia vaihtoehtoja.
 

"Shakkikaveri, kahvinkeittämistä, tuolijumpan vetämistä, vanhuksen kanssa juttelemista. Esimerkiksi tänään sata vapaaehtoista vie pyörätuolipotilaita kuuntelemaan Porissa Petri Laaksosen keikkaa. Tässä vain muutamia esimerkkejä."
 

Tällä hetkellä vapaaehtoistyo.fi -palveluun on rekisteröitynyt jo 15 600 vapaaehtoista. Myös vapaaehtoistyön muotoja saadaan vielä lisää syksyllä, kun palveluun liittyy uusia seurakuntia ja kaupunkeja.
 

 

Lumon vertaisohjaajat kannustavat mukaan vapaaehtoistyöhön. "On niin hieno fiilis, kun voi auttaa muita."
RAY on yksi SuomiAreenan pääyhteistyökumppaneista. Tule ja löydä oma tapasi auttaa!