Alkuun
4.12.2015
Teksti: Tuija Sorjanen, Kuvat & Video: Nina Karlsson, Musiikki: Bossapoika - Saida & Yossi

”Dialogia ei ole”

 


Vallankahvassa olevat keskustelevat vain keskenään, sanovat Jörn Donner ja Jari Hanska.

 

Valtaapitävät eivät halua antautua dialogiin, sanoo kirjailija-elokuvaohjaaja ja entinen kansanedustaja Jörn Donner, joka toimi marraskuussa Inhimillisten Uutisten päätoimittajana. Inhimillisiä Uutisia kutsui nuoremman polven intellektuellin, journalistin ja käsikirjoittajan Jari Hanskan, keskustelemaan Donnerin kanssa yhteiskunnallisesta keskustelusta. Kaksi eri sukupolven intellektuellia tulivat siihen tulokseen, että Suomessa käytävä keskustelu on kuin kuurojen tai mykkien dialogia.

 

”En väitä, että on vajottava täyteen synkkyyteen, mutta ainakaan tilanne ei ole parantumaan päin”, Donner sanoo. Valtaapitäviä, käytännössä hallitusta, ei kiinnosta dialogi, koska heidän ei tarvitse välittää keskustelusta. ”Olen itse nähnyt tämän. Lopulta frustroiduin koko asiasta.” Donnerin viimeisin julkaistu teos Pieni Mammutti on ”puoliautenttinen” päiväkirja kansanedustajavuosilta 2013–2015. ”Eduskunnassa hallituksen ulkopuolella olevien vaikutus on melkein nolla”, hän sanoo.

 

Jari Hanska puolestaan on käsikirjoittanut maan korkeinta vallankäyttöä ruotivia Eduskunta-näytelmiä, joista kolmas osa Eduskunta III pyörii juuri Ryhmäteatterissa. Hiljattain uutisoitiin (http://www.hs.fi/politiikka/a1445398232066), miten valtiovarainministeriön viestintä yritti jättää Hanskan ulos hallintarekisteriä koskevasta taustatilaisuudesta ”luottamuspulan” takia.

 

Suomalainen kansalaisyhteiskunta ei toimi kovin hyvin, Donner sanoo. Kriittistä ajattelua on, mutta sillä ei ole vaikutusta. Hanskan mielestä kansalaisyhteiskunnan toiminta on usein näennäistä. Lainvalmistelussa järjestöjä kutsutaan kyllä kohteiliaisuuskäynnille, mutta asiantuntijalausunnot eivät näytä juuri vaikuttavan hallituksen päätöksiin. ”Meillä on perinne, että kun lakipaketti on valmistelussa, siitä ei voi puhua. Kun se on ajettu eduskunnassa läpi, puhuminen on myöhäistä”, Hanska sanoo. Hän sälyttää vastuuta myös journalisteille. Medialla on valta pakottaa poliitikot julkiseen keskusteluun.

 

”Meillä ei käydä edes lehdistössä, radiossa tai televisiossa rakentavaa debattia, vaan enemmänkin juupas–eipäs-keskustelua”, Donner sanoo. ”Ruotsissa hallituksen ja opposition johtavat edustajat käyvät keskustelua lehdistössä. Suomessa hallituksen johtavat poliitikot eivät luultavasti osaa kirjoittaa.”

 

”Dialogia ei ole”, sanoo Hanska.
”Se on kuin kuurojen tai mykkien dialogia”, sanoo Donner. ”Maa on täynnä sivistyneitä ja älykkäitä ihmisiä. Meillä on mielipiteitä vaikka kuinka paljon, miljoonittain joka päivä. Kansalaisten vaikutusvalta keskusteluun on kuitenkin marginaalinen. Tästä seuraa frustraatio tai suorastaan epätoivo.”