Alkuun

Asunnottomuus jättää jälkensä

 

Lauantai-iltana 17.10. Dallapénpuisto täyttyy pikkuhiljaa ihmisistä. Väki odottaa Tasavallan presidenttiä saapuvaksi Asunnottomien yön tapahtumaan Helsingissä.


– Viime vuonna sain kutsun Linnan juhliin, myhäilee Tapio Laurila. Hän edusti juhlissa Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö ry:tä, missä hän ollut aktiivinen 20 vuotta.

 

 


Laurila on käynyt jo vuosia Asunnottomien yössä.


– Olin asunnoton 1950-luvulla. Jouduin työttömäksi ja kämppä meni alta. Muutaman kuukauden nukuin rappukäytävissä ja kallionkolossa Kallion virastotalon lähettyvillä. Ei sitä turvattomuuden tunnetta voi unohtaa koskaan.


Lopulta Tapio pääsi nuorisokotiin ja palaset alkoivat loksahdella paikoilleen.


– Monet asuntonsa menettäneet alkavat juoda. Onneksi itse en lähtenyt siihen mukaan, olen siitä vieläkin kiitollinen. Olen ollut jo 25 vuotta täysin raittiina.

 

 


Opiskelijoiden asunnottomuus puhutti


Järjestöt esittelevät toimintaansa Vaasanaukiolla Kalliossa. Paikalla on RAY:n rahoittaman Vailla vakinaista asuntoa ry:n edustajia. Matalan kynnyksen toiminnan esimies Jussi Lehtonen pitää tärkeänä, että Asunnottomien yö nostaa vuosittain asiaa esille. Häntä huolettaa vuokra-asuntojen puute pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa.


– Maahanmuutto kärjistää asioita, kun kilpaillaan samoista asioista, hän miettii.


Asunnottomista 16 prosenttia on maahanmuuttajia. Myös nuorten asunnottomuus on lisääntynyt. Neljännes on nuoria. Kaikki asunnottomuus ei edes näy tilastoissa.


Helsingin yliopiston Stydi ry:n teltalla päivystävä Olli-Pekka Toivanen jakaa lehtisiä opiskelijoiden asunnottomuudesta. Aihe puhututtaa aina syksyisin. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun opiskelijoista 8,2 prosenttia on ollut jossain vaiheessa vailla asuntoa.


– Tilanne vaatii rakennemuutoksia ja yleistä rahoitusta.