Alkuun

ASENNE VOI TARTTUA

Kuvittele Suomi, jossa kaikki voisivat kokea olevansa arvokkaita ja hyväksyttyjä menneisyydestä tai statuksesta huolimatta. Kukapa meistä ei sitä toivoisi. Yksi asia on yhä edelleen esteenä: asennevamma. Ja kukapa tunnistaisi itsessään sellaisen.

 

Asenteet pesivät kulttuurissamme ja kulttuuri muokkaa aika pitkälti sen, minkälaisia ihmisiä me olemme. Kulttuuri asuu ajatuksissamme, toimintatavoissamme ja niissä sanattomissa sopimuksissa, joita tiedostamattamme päivittäin noudatamme ja solmimme. Jos haluamme muuttaa asennevammaisuutta suosivaa kulttuuria, meidän tulee ensin tiedostaa se. Vain siten voimme viljellä jalostuneempia ajatuksia, toimintatapoja ja solmia tervehdyttävämpiä sopimuksia. Uskon, että tarinat muuttavat asenteita ja kulttuuria. Tarinat, joissa joku häpeää tuntematta kertoo heikkouksistaan. Sekä yllättävistäkin vahvuuksistaan. Sellaisia ihmisiä ainakin minä ihailen.

 

Suomessa tapaa vielä paljon sellaista asennetta, että esimerkiksi hulluus on tarttuva tauti. Ainoa, joka kuitenkin tarttuu, on tällainen vainoharhainen uskomus. Se heikentää kärsiviä entisestään. Masennus tai päihdeongelma eivät ole kiinni väärästä, eikä syrjäytyminen ole seurausta huonosta asenteesta. Voimme sen sijaan pyrkiä hyvään elämään ja voimistamalla luottavaista asennetta kaikki on edes vähän helpompaa. Sellaisen asenteen soisikin tarttuvan!

 

Minulla on kunnia saada esitellä päätoimittajavuorollani ihmisiä, jotka eivät ole antaneet ikävien asenteiden lannistaa itseään. He ovat taiteilijoita, yrittäjiä ja puolisoja. He kaikki ovat poikia ja tyttäriä, jotkut jopa isiä ja äitejä. He voivat olla tulevia tai menneitä työkavereitamme tai kumppaneitamme. Tunnen suurimman osan heistä vuosien ajalta ja olen saanut tehdä heidän kanssaan monenlaisia innostavia projekteja. He ovat myös aikaansaavia, luovia ja yhteistyökykyisiä ihmisiä. Voisin suositella heitä milloin tahansa tehtävään, jossa heidän vahvuutensa kukkivat. Uskon, että kun tutustut heidän tarinoihinsa, voisit itse tehdä saman.

 

Hyviä lukuhetkiä, ystävät!

 

P.S. Voit seurata Instagramissa tämän kuun aikana myös palstaa, jossa esitellään sekä haastateltavien että päätoimittajan tyyliä. Mottomme kuuluu: ”It`s not what you wear, It`s how you wear it.”