Alkuun
15.10.2015
Teksti: Tuija Sorjanen, Kuvat: Dodo ry

Käsi ylös: kuka haluaa vihreämmän kaupungin?

Haluaisitko, että ympärilläsi olisi betonin sijasta kasveja? Kerää viljelyporukka, ehdota kaupungille parannusta maisemaan tai kysy, saako taloyhtiön katolla viljellä. Aloita jo tänään, koska ensi kesän siemenet kylvetään ihan pian.


Moni kokee kaupunkiympäristön ankeaksi ja harmaaksi, mutta onneksi siihen voi vaikuttaa itse ainakin jonkin verran.

 

Helppo keino päästä muuttamaan omaa ympäristöä vihreämmäksi on aloittaa laariviljely jonkun porukan tai yhdistyksen kanssa, vinkkaa ympäristöjärjestö Dodo ry:n puheenjohtaja Maria Nordlund. Laariviljelmän voi perustaa vaikka johonkin sopivaan puistoon. Helsingin kaupunki on yhdessä Dodo ry:n kanssa laatinut starttiohjeen kaupunkiviljelystä kiinnostuneille sekä koostanut kartalle paikkoja, joissa kaupunkiviljelemisen voi aloittaa.

 

Toinen vaihtoehto on ottaa selville omasta taloyhtiöstä, voiko sen yhteiskäytössä olevilla parvekkeilla, pihoilla tai peräti katoilla viljellä laareissa. Asemakaava tosin saattaa määrittää sitä, miltä rakennusten julkisivujen tulee näyttää, ja esimerkiksi Helsingissä kadulle päin olevia parvekkeita on vähän. Vähintään omalle ikkunalaudalle voi kuitenkin istuttaa ruukkuihin mitä tahansa ja parantaa näin omaa viihtyvyyttään.

 

 

Kattoviljelyä Helsingissä ei vielä ole kovin paljoa, mutta se tehnee tuloaan, uskoo Helsingin kaupungin puistovastaava Pekka Engblom. Suomessa katto on haastava paikka viljelylle muun muassa sääolosuhteiden takia. Lisäksi lumikuormien takia katoille on laskettu painorajoitukset.

 

Omia ajatuksia voi myös esittää suoraan kaupungille, Helsingin tapauksessa esimerkiksi rakennuspalvelun asiakaspalautekanavien kautta.

 

”Kaikesta voidaan keskustella”, Engblom sanoo.

 

Viljelyn ja viihtyisän ympäristön uskotaan vaikuttavan hyvinvointiin, joten nykyään esimerkiksi asunnottomia ja päihde- ja mielenterveysongelmaisia auttava ja tukeva Sininauhaliitto haluaa kannustaa asiakkaitaan oppimaan puutarhanhoitoa ja viljelyä. Sininauhaliiton Green care -toiminnan projektipäällikkö Tuomo Salovuori huomauttaa, että viljely on mahdollista pieninkin resurssein. Riittää, että on vaikka parveke. Toiminnan sosiaalinen puoli korostuu, jos liittyy laatikko- tai kaupunkiviljely-yhdistykseen.

 

 

Myös kehitysvammaisten hyväksi toimivan Lyhty ry:n Lato-työpajan ajatus perustuu siihen, että oman ympäristön kauniina pitäminen ja ulkotöiden tekeminen vaikuttavat elämänlaatuun. Latolaiset esimerkiksi siivoavat yleisiä puistoja ja istuttavat kasveja Lyhdyn omien kiinteistöjen pihapiiriin.

 

”Paikalliset asukkaat ovat mielissään”, sanoo työpajan vetäjä Taisto Taskinen.

 

Jos ei halua viljellä itse tai ryhtyä vaikuttamaan, voi yrittää katsoa omaa ympäristöään uusin silmin, Sininauhaliiton Green Care -toiminnan Tuomo Salovuori vinkkaa.

 

”Voi etsiä mielipaikkoja, joissa olemisesta itse nauttii tai joissa voi tavata ihmisiä. Voi yrittää löytää kauniita reittejä.”

 

Esimerkiksi Helsingissä tällaisia paikkoja on paljon, vaikkapa talvipuutarha Töölönlahden rannalla.

 

Oikea hetki toimia on nyt. Syksy ei mene tästä kuin harmaammaksi, mutta jo alkutalvesta kannattaa alkaa suunnitella tulevan kesän viljelyksiä. Taimien kasvattaminen alkaa kevättalvesta.

 

Kiitos juttuvinkistä päätoimittajat Sade & @suviauvi