Alkuun

309 miljoonaa euroa tukea järjestötyöhön ensi vuonna

Huomenna selviää, mille järjestöille ja hankkeille RAY ehdottaa 309,3 miljoonan euron tukea ensi vuodelle. Avustussumma on hieman suurempi kuin viime vuonna. Avustusten yksi painopiste on kriisityössä ja kriisien ennaltaehkäisyssä.

 

Huomenna julkaistavassa avustusehdotuksessa RAY esittää tukea etenkin sellaisille järjestöille ja hankkeille, jotka antavat tukea elämän akuuteissa kriisitilanteissa silloin, kun ihmisillä ei ole tukiverkostoa tai sen voimavarat auttaa eivät riitä. Tämän lisäksi avustuksia ohjataan ennaltaehkäisevään työhön, eli tuetaan hankkeita ja toimintoja, jotka edistävät ihmisten toimintakykyä.

 

Kuka tahansa meistä voi tarvita tällaista apua, koska elämää ei voi ennustaa. Julkiset palvelut ovat kriiseissä ensisijainen avun tarjoaja, mutta järjestöjen tehtävä on toisaalta ennaltaehkäistä kriisejä ja jatkaa apua siitä, mihin julkinen puoli jää, RAY:n avustusehdotuksen valmistelupäällikkö Hilppa Tervonen sanoo.

 

Sosiaali- ja terveysalan yhdistykset ja säätiöt ovat voineet hakea RAY:ltä avustuksia. Avustushakemukset on käsitelty RAY:n avustusosastolla, joka on valmistellut avustusehdotuksen RAY:n hallitukselle. Lopullisen päätöksen avustuksista tekee sosiaali- ja terveysministeriö tammi–helmikuussa 2015.

 

RAY:ssä avustuksia käsittelee koko prosessin aikana noin 40 asiantuntijaa. Päätöstä katsotaan huolellisesti monessa paikassa, ja jatkorahoituksessa kiinnitetään huomiota seurantatuloksiin. Arviointityötä tehdään aktiivisesti myös järjestöjen kanssa, Tervonen kertoo.

 

RAY painottaa vuoden 2015 avustusehdotuksessa tuloksellisuutta. Käynnissä olevien hankkeiden on pitänyt osoittaa toimintansa tuloksellisuus, jotta niille on esitetty jatkorahoitusta. Uusien hankkeiden osalta on korostettu sitä, että apua ja tukea saavat ihmiset ovat olleet mukana hankkeiden suunnittelussa. Tuloksellisuuden ottaminen avustusehdotuksen keskiöön on jatkoa RAY:n seurantajärjestelmän kehitystyölle. 

 

Näin varmistamme entistäkin paremmin sen, että raha menee oikeaan osoitteeseen ja että rahoittamallemme toiminnalle on aitoa tarvetta ja tavoitteita,  Tervonen sanoo.

 

RAY julkistaa avustusehdotuksen huomenna to 18.12. klo 10 osoitteessa http://avustukset.ray.fi. Avustuksia ehdotetaan jaettavaksi 309,3 miljoonaa euroa. Viime vuonna niitä jaettiin 308 miljoonaa euroa.